Ljuskällan – För en ljusare vardag

Blå lysdiod och Nobelpris

Det är den blå lysdioden som varit otroligt omdiskuterad och som när den löstes gav forskaren Shuji Nakamura nobelpris för att man med den nu kunde sätta ihop en LED-lampa. 

8774942-symbol-with-colorful-diamondDen mysiga tv-soffan blir lite mysigare när man kan dimma ner med en ledbelysning, och sköna dubbelsängar blir ännu skönare om man har rätt belysning i sitt sovrum. För vad det handlar om är att allt ska stämma överens i ens hem och i ett rum. Då får man total harmoni. Och inte är det bara harmoni utan man kan även spara pengar samt att spara in på naturens resurser. Miljarders människor har vetenskapsmannen Shuji Nakamura att tacka för att ha suttit och filat på hur man ska kunna lösa det här med det blå skenet. Och skam den som ger sig.

“Wifi i alla lampor, laserlampor istället för LED-lampor, och energieffektivare omvandling från likström till växelström. Det är visioner man gärna talar om i Nakamuras forskargrupp i glansen av 2014 års Nobelpris.”(läs mer)

Och priserna för LED har sjunkit något enormt och som nu revolutionerat och blivit en självklarhet i de allra flesta hem. Bara de att de håller avsevärt längre än de vanliga glödlamporna är bara det något helt fantastiskt. På dn.se går det att läsa att 1900-talet lystes upp av glödlampan, och 2000-talet kommer att lysas upp av led-lampan. Se det som en inredningsdetalj och var noga med ljuset när ni planerar era rum för att få bästa möjliga njutning.