Ljuskällan – För en ljusare vardag

Elspriserna är just nu otroligt låga

De som har rörlig el kan just nu skratta sig lyckliga då elpriserna är otroligt låga och många menar på att de bara kommer att bli billigare. Detta kan leda till negativa priser vilket betyder att elproducenter måste betala för att bli av med elen. 

3847015-map-of-gotlandAlla har vi hört skräckexempel på när elpriserna varit skyhöga och människor haft så svårt att endast företag som https://www.meddelandelan.se/ kunnat rädda dem med snabba lån. Men just nu när det är mer gynnsamma tider kan man lägga dessa pengar på annat. Just nu är elen otroligt låg, och som Sverigesradio skriver, att det kan komma att handla om negativa priser där elproducenter kan komma att få betala för att bli av med elen så ska man vara mycket glad om man sitter på rörliga elavtal. Annars får man hoppas att man kan göra om dem eller i alla fall inte har otroligt dåliga avtal.

Extremt låga priser

Lars Hellström på Gotlands elförsäljning säger det som alla andra tycker och tänker: att det är otroligt låga elpriser just nu. Historiskt låga priser. För konsumenter som har rörliga lån är detta något otroligt bra för deras privatekonomi. Om man har rörliga elavtal så kan det vara en god rekommendation att man väljer att binda dem nu då man kommer få mycket bra priser under en lång tid framöver. Vad många även spekulerar i då vi går i i sommartider samt att det finns ett överskott av el i Europa så kommer det även kunna att bli ännu billigare och det spekuleras i negativa priser.

Negativa priser

I Västerbottens Kuriren går det att läsa att vi är på väg ner mot negativa priser när det kommer till elen. De svenska priserna kommer nu ner mot 10 öre k/Wh och enligt branschrepresentanter så kommer det även kunna bli negativa elpriser. I tidningen går att läsa detta citat från Bose Andersson som är vice vd för Svensk Energi:

“Alla elproducenter blöder just nu. Och det värsta är att vi inte ser något trendbrott på prisfallet.”

Det är mer vanligt i Tyskland och Danmark med negativa priser då de har en mer väderberoende elproduktion. Varför det kan bli negativa elpriser är när produktionerna blir större än själva efterfrågan. Då måste producenterna bli av med el.

Brådskande energifrågor

I Dagensindustri går det att läsa att det brådskar något enormt när det kommer till energifrågorna.  Både för jobben och även för energibranschen att planera och investera behövs det bra riktlinjer. Man måste därav komma fram till en bra överenskommelse. För kanske ska vi ställa oss själva om det är så bra egentligen när det är så billiga priser? Vill vi leva i ett samhälle där räntan är låg, elpriserna är låga, bostadspriserna är låga, priset på mat är lågt. Ja, hållbart en kort stund. Men för att ett samhälle ska kunna fungera och man ska kunna ha ett jobb att gå till är det viktigt med priser som inte är för låga utan som håller en bra balans.