Ljuskällan – För en ljusare vardag

Fönstret påverkar ljuset

Det finns mycket roligt i att leka med ljus, och hemmet kan få en helt annan känsla beroende på vad du har för lampor och lampskärmar. Men är det solljus du är ute efter är faktiskt ljuset från fönstret det bästa. Att ha stora fönster gör ofta att ett hem ser luftigt och stort ut, medan ett hus eller en lägenhet med mindre fönster snarare kan kännas litet och innestängande. Vad du väljer för fönster kan också variera hur ljusinsläppet blir. Att ha PVC-fönster med en tunnare karm är ett bra alternativ om du tycker att det är viktigt att få in mer solljus i huset.

Förbättra solljuset i hemmet

Det finns självklart andra saker att tänka på också om fokus ligger på att få in solljus till hemmet. Bland annat är placering av fönster, storlek och form viktigt. Dessvärre är det inte alltid man kan påverka placering, storlek eller form – om man då inte är med och planerar för ett nybygge. Men, det finns andra saker du kan göra för att förbättre solljuset hemma. Här kommer några förslag:

  • När solen lyser på fönstret så syns det om det är smutsigt eller inte. Med smutsiga fönster går hela effekten av solljus förlorad och man får inte alla samma effekt som om de är nytvättade. Just därför är det bra att tvätta sina fönster när våren kommer. Du kommer direkt att märka en stor skillnad från hur det var förut, och förundras av vad ljuset gör för ditt hem.
  • Som vi skrev tidigare har vilken typ av fönster du har betydelse. Därför kan det vara bra att se över om det är dags att göra ett fönsterbyte. Det är varken svårt eller dyrt och och du kan till och med göra det själv. Självklart finns det människor du kan anställa också för att få detta gjort. Du kan också dra av ett fönsterbyte på det rådande Rot-avdraget vilket verkligen trollar ner kostnaden.
  • Rensa fönsterbrädan. Det är få som förstått vilken skillnad det kan bli om det ligger saker på fönsterbrädan från att det inte gör det. Visst kan det  vara fint med en blomma, men placera då den på höger eller vänster sida av brädan, det ger solljuset mer chans att leka och ta sig in i hemmet.
  • Precis som att det du har på fönsterbrädan spelar roll, har gardinerna en avgörande roll i hur solljuset kommer in i rummet. Välj gärna ljusa gardiner för att inte skärma av solens ingång. Korta gardiner längst upp gör att ljuset ser lite avskärmat ut, så ha gärna gardiner på sidan av fönstret, som snarare ramar in ljuset.

Det är några av många tips på hur du kan göra för att få rätt känsla av sol i din villa eller lägenhet. Passa på nu att njuta av att solen och sommaren är här, både inne och utomhus. Det är lite som de skriver i denna artikel från Dagens Nyheter. Rubriken säger “Starta våren hemma i fönstret” och inleds som följer:

När amaryllisarna blommat över och julstjärnorna slokar, är våren fortfarande långt borta. Men det går att skapa vår inomhus.