Ljuskällan – För en ljusare vardag

Huvudvärk av LED-lampor

Det finns flera anledningar att uppdatera sin belysning hemma, inte minst för den anledningen att forskning nu visar att de allt mer populära LED-lamporna kan orsaka huvudvärk – om de flimrar, vilket många också gör men det är osynligt för blotta ögat.

Via http://confidentliving.se/produkter/varumarken/house-doctor går det att handla produkter tillverkade av varumärket House Doctor, och mest såld i deras produktutbud är armaturerna. Men precis som vilken annan lampa som helst man köper så ingår inte belysningskällan eller ljuskällan och det betyder att du själv som konsument måste välja vilken lampa du ska ha för att sätta i din nya armatur. Vad många väljer är LED-lampan, ett miljövänligare och populärt val. Men det som alla kanske inte visste är att det finns både bättre och sämre LED-lampor på marknaden att välja bland – och nu varnar forskarna för att det osynliga flimret som de sämre LED-lamporna ger ifrån sig kan orsaka huvudvärk.

Oroliga för effekten av dåliga konstruktioner

huvudvärkI Dagens Nyheter kommenterar Peter Bennich på Energimyndigheten om hur användningen av LED ser ut att öka och att man gärna använder denna form av belysning inom den offentliga sektorn. Så med andra ord är det inte bara i privata hemmen som lampsorten premieras utan också på offentliga platser såsom myndigheter, i parker och på sjukhus eller liknande. Men även om lamporna är bra för miljön kan de vara skadliga för oss människor. Vad man nu varnar för är att utvecklingen av dessa lampor går för fort fram och att själva Led-tekniken självklart har riktigt stora potential men att den heller inte är helt klar än. Det som forskare nu börjar titta närmare på är nämligen hur ljusskenet från dessa lysdioder orsakar ett flimmer som inte kan ses med ögat, men både hjärnan och näthinnan uppfattar dock flimret vilket kan leda till besvär som huvudvärk, koncentrationssvårigheter och ögonbesvär, skriver Västerbottens-Kuriren. Något Arbetsmiljöverket nu befarar är därför att allt fler människor kan komma att uppleva sådana symptom och därför öppnar även Energimyndigheten upp för att skärpa sina föreskrifter för att säkerställa att de dåliga produkterna försvinner från marknaden.

Kontrollera dina lampor

Än så länge har man hunnit undersöka ett 50-tal produkter vid Lunds tekniska högskola och flera av dessa uppvisar just att de medför ett flimmer och vad forskaren Hillevi Hemphälä menar är då att en del av hjärnan måste filtrera bort det här flimret vilket kan vara roten till att man upplever symptom. Ett tips för att kontrollera om lamporna avger flimmer, du ser det inte med blotta ögat, är att använda sig av en vanlig mobiltelefon och dennes kamerafunktion, skriver SVT. Vad man då kan se genom kameralinsen är om det störande flimret finns där genom att ett zebrarandigt mönster vilket är en indikation på att ett visst flimmer faktiskt kommer från ljuskällan.

LågenergilampaKort fakta om LED-lampor

  • Den är miljövänligare – de innehåller till exempel inget kvicksilver.
  • Lyser längre – håller upp till 15 gånger längre jämfört med glödlampan och dessutom 80 procent mindre el.
  • Färgåtergivning – alla LED-lampor för hemmabruk måste ha färgåtergivning Ra 80 eller bättre.