Ljuskällan – För en ljusare vardag

Lek med ljus och tapeter

Samspelet mellan tapet, belysning och möbler är det som verkligen får ett rum att leva. Föremålen ska tala med varandra och få atmosfären att lyfta.

En foto- eller fondtapet är en spännande utgångspunkt för ett rum, och kan innebära en rejäl förändring. På http://rebelwalls.se/tapeter finns det ett stort utbud av fototapeter, som är uppdelade i kollektioner efter stil och färg. Där kan du också beställa fototapet med eget motiv. Begreppet fondvägg har kanske varit lite utskälld de senaste åren, och andats nittiotalsinredning med ett inte så litet mått av konformism. Men trender vänder alltid tillbaka, och fondväggen är verkligen ett sätt att få en radikal och rebellisk förändring även på liten yta.

Våga vägra vita väggar

Fondväggen är trots allt ett djärvt alternativ, men är ofta mycket effektfullt. Gå på magkänsla när du väljer! Strunta i alla snusförnuftiga inredningsregler du hört och gå på det som känns rätt. Ingen annan vet hur du vill ha det i ditt hem. Om du fastnat för en färg eller ett mönster och tycker den är riktigt snygg, kommer den förmodligen pryda sin plats i ditt hem. Det kan ändå vara klokt att på förhand försöka föreställa sig hur tapeten kommer att se ut på plats, och bilda sig en uppfattning om hur rummet förändras. Tänk på att tapetens färg och motiv förändras med ljuset! Har rummet morgon- eller kvällssol? En lite mörkare tapet är kanske lättare att våga om du på förhand vet att rummet är ljust beläget. Å andra sidan kan en ljus tapet lätt bli fadd och försvinna in i rummet om solen ligger på. På kvällen kan artificiell belysning användas för att skapa spännande effekter. En naken glödlampa eller stram industrilampa punktbelyser tapetens detaljer, och förändrar rummets karaktär. En lampa med genombruten lampskärm kan kasta skuggor och skapa liv i den enfärgade tapeten.

Tapetens färg och mönster blir levande genom att du tar ut färgerna i rummet. Ett tips är att låta färgen gå igen, speciellt om det är en väldigt stark eller rörig färg. Om din tapet är turkos, plockar upp du upp kulören minst tre gånger i resten av rummet, för att binda samman inredningen. Fondväggen ska kunna stå för sig själv, men samtidigt integreras med resten av rummet. Beroende på rummets användning kan fototapeten dessutom vara mer eller mindre diskret. I sovrummet vill de flesta ha något rogivande: en lugn kulör, något växtmotiv eller varför inte ett landskap. Om rummet däremot är en stor umgängesyta med mycket liv och rörelse kan det vara lättare att våga ett mer kraftfullt eller djärvt mönster.

Några kollektioner från Rebel Walls:

  • Typografi. Kaxiga mönster med bokstäver, som finns i både graffittistil och skön industrikänsla.
  • Botaniskt. Låt dina väggar prunka med blommor och träd, kryddväxter eller en effektfull ensam gren. En liten linnea kan vara söt och romantisk både i sovrummet och i barnkammaren.
  • Vintage. Retrotrenden står sig! Patina är vackert, och visar att något åldrats och vårdats länge. Gamla brev, klockor och statyer är påminnelser om forna tider. Vackert i många miljöer.
  • Ytor. Få enkelt en personlig och spännande vägg i tegel, trä eller rostiga stålplattor.