Ljuskällan – För en ljusare vardag

Ljusa, trygga idéer

Att inreda hemmet i personlig stil är förstås bra och roligt, men man måste komma ihåg hur viktigt det är att ha ett tryggt och säkert hem. Att se till att skaffa sig ett larm av högsta klass är ett sätt att ta hand om sitt hem, och faktum är att du kan jobba med belysning här också. Ljuset är vår vän, i synnerhet när det kommer till trygghet.

Uttrycket ”förbanna inte mörkret, tänd ett ljus” har du säkert stött på någon gång. I just det här sammanhanget är det faktiskt extra sant. Att använda sig av ljuskällor är ett klassiskt sätt att skapa trygghet i offentliga miljöer, som parker, gångstigar och skogspartier, och är till för att minska brottsligheten. Även i privata bostäder är ljussättning och belysning en viktig del av att skapa trygghet, om än på ett annat sätt. Exempelvis i semestertider när inbrotten ökar kan det vara bra att jobba med grannsamverkan, för att se till att det är liv och rörelse i huset, och skapa känslan av att det är bebott. Grannar kan låna varandras soptunnor, hjälpas åt att ta in posten, vattna gräsmattan och se till att lampor tänds och släcks vissa tider på dygnet. Tjuvars värsta mardröm är ställen med liv och rörelse och risken att bli utsatt för frågor.

Ett bra larmsystem

Dagens moderna larmsystem är anpassade efter den senaste tekniken och är till stor del utformade för att fungera i förebyggande syfte. Med övervakningskamera bevakas ditt hem hela tiden, och du har ständigt tillgång till tjänstens alla funktioner via din smartphone. Du kan larma av och på, och ha uppsikt över vad som händer i huset. Om olyckan är framme sparas värdefulla sekunder med en kameradetektor som är ansluten direkt till en larmcentral, där operatörer snabbt kan avgöra om det rör sig om inbrott eller rökutveckling. De kontaktar då räddningstjänst eller polis. Att använda sig av ett larmsystem som är kopplat till en larmcentral har många fördelar. Genom personlig kontakt och dialog har du stort inflytande över vad som händer med ditt hem, och kan vidta alla möjliga åtgärder för att hålla det så tryggt som möjligt. Du får snabbt återkoppling om vad som händer och vad larmcentralen gör, och får tillgång till teknisk support året om.

Att använda ett modernt alarmsystem som använder sig av nyckelservice har många fördelar. Det gör att larmföretaget kan gå in i din fastighet när du inte är hemma och ta hand om problem som kan uppstå vid strömavbrott, avaktiverat larm, utelåsning, eller om skador som regn och blåst drabbar hemmets insida. Ett larmsystem som är kopplat till en alarmcentral har många fördelar – det skriver Barometern om. En villaägare i Nybro drabbades av en brand i källaren, men räddningstjänsten var snabbt på plats. Trots att han inte var hemma. Räddningsledaren Roger Wedebrand säger att det kunde ha gått riktigt illa, men att man på grund av den snabba utryckningen snabbt var på plats och kunde begränsa branden. Att använda sig av ett tryggt och bra larmsystem är helt enkelt en riktigt ljus idé.