Ljuskällan – För en ljusare vardag

Ljusterapi mot depression

pexels-photo-largeNu har det verkligen gått mot mörkare tider och det känns. Många blir trötta, hängiga och deppiga när höstmörkret faller, vilket kan bero på att man får för lite ljus. Det behöver inte alls vara solljus, även det är en bidragande faktor till att må bättre. Ljusterapi är en omdiskuterad metod för att få ljus på sig.

Ljus spelar en viktig roll i våra liv, oavsett om det gäller ljus för fest eller i vardagen. Mycket liv på denna hord skulle inte kunna existera om det inte vore för ljus, och det är också därför levande ting, så som vi människor, också påverkar när man får mindre ljus på sig under vissa tider av året. Växter vissnar, djur går i ide och människan blir deprimerad, eller vissa av oss i alla fall. Vad kan man nu göra åt detta? En omstridd men ändå bevisat effektiv metod är ljusterapi.

Inte lätt att få daglig dos av ljus

Den här årstiden är det mörkt när vi vaknar, mörkt när vi går hem från jobbet eller skolan och mörkt innan vi ens har hunnit äta middag. Det är inte ovanligt att orken blir sämre och att man känner tecken på depression, för egentligen ingenting särskilt. Då kan det handla om depression som bryter ut, orsakas av eller delvis beror på bristen på ljus. Vissa har det mycket värre än andra och en del känner inte av det alls. Och det kan vara svårt att få sin dagliga dos av ljus. Det kan därför vara smart att testa på ljusterapi, där den som behandlas sitter framför en stark lampa som avger värme under en längre stund. Detta har faktiskt visat sig ha liknande effekt på nedstämdhet och trötthet som vanligt solljus.

Blekinge behandlar med ljusterapi

Blekinge är ett av de län i Sverige där ljusterapi används som en metod för att behandla depression, enligt Sveriges Radio. I under en session av ljusterapi som behandling mot depression får patienten vistas i ett rum där allting är vitt. Det varvas med dagsljus utifrån och en stark lampa som avger värme. Psykiatrisjuksköterskan Karin ser effekt av behandlingen, hon menar på att patienter får mer energi i kroppen, känner sig piggare och att det motar bort seghet under de mörka månaderna av året.