Ljuskällan – För en ljusare vardag

Material när man bygger

Det finns mycket som man kan vilja göra när det är daggs att bygga, och det finns många spännande material att använda sig av. Men att ta sig an att vara en av de första med nya material är lite av ett riskspel då man inte vet riktigt hur det kommer bli. 

Vi gillar att bygga, och vi gillar att vara moderna, trendiga och göra något nytt och spännande. Kreativiteten som finns i att bygga lockar många av oss, och även om en del kanske bara vill göra något som ser ut så som det alltid har gjort, till exempel den röda stugan med vita knutar, så finns det fortfarande de som vill göra något helt nytt och spännande. I bygge använder man sig gärna av annorlunda material, eller så får man ett traditionellt material att bli på ett helt nytt sätt genom den metod man använder det. Det finns några exempel:

  • Plåt kanske ses som ett ganska tråkigt material, mest bara grått och inte så spännande. Men så behöver det inte alls vara, att använda plåt till taket är något som är på väg tillbaka. Många gamla byggnader har riktigt vackra plåttak från förr, och kan man göra något liknande så kommer ens hus att se anrikt ut på ett väldigt modernt sätt. Man kan också använda plåt till fasader, som de gjort bland annat på byggnaden Spegeln i Gävle. Läs mer om plåt till tak och annat i den här artikeln.
  • Glas är ett spännande material att använda i byggnationer, och glasfasader är inte direkt något nytt. Men glas är inte bara vackert att se på utifrån, det är också väldigt bra eftersom det släpper in mycket ljus i lokalerna så att man behöver mindre artificiellt ljus och i stället kan använda sig av det naturliga dagsljuset.
  • Trä är ett byggnadsmaterial som använts mycket i Sverige genom tiderna, och det är väldigt varmt och härligt att bygga med, men också svårt då det till viss del är levande material som rör på sig och utvecklas. Därför gäller det att fundera en del över användningen av trä, interiörmässigt kan det passa bättre än i exteriören kanske?

Det är ju annorlunda beroende på om man är en privatperson som ska bygga sitt eget hem eller om man är en person som ska vara arkitekt för stadens nya byggnad. Det är skillnad både i krav och i budget, och därför kommer valen av material att se olika ut. Du kanske inte vill göra ditt privata hem till stor del av glas med tanke på insynen, men du kan alltid använda dig av glas till exempelvis stora delar av taket! Det blir riktigt häftigt, och förutom ljusinsläppet så blir det ett coolt sätt att få se himlen utanför och vädret, tänk dig att sitta i vardagsrummet och kunna blicka upp mot en stjärnklar himmel, eller att ha regnet smattrandes mot glastaket när du läser en god bok nedsjunken i en fåtölj med filt och te, inte så dumt va?