Ljuskällan – För en ljusare vardag

Missa inte kökets belysning

Ska du renovera köket? Då är det viktigt att du tänker på belysningen innan du sätter igång. Detta är ett vanligt misstag: att man glömmer tänka på ljuset varpå man hamnar i ett kök som inte alls blir som planerat. 

Vi har tidigare skrivit om vikten av ljus – hur de påverkar hur vi mår och att det är lite extra viktigt för ossSvenskar eftersom vi bor i ett land där vi under vinterhalvåret knappt får något naturligt solljus.

Men ljus är också viktigt när det kommer till inredning, speciellt om du ska renovera dig Kök köksinredningtill ett nytt kök. Det är nämligen väldigt vanligt att inte tänka på ljus när man planerar. Det är bänkskivor, blandare, kakel och bänkskåp, men om man glömmer bort att tänka var man ska ha belysning kan det bli katastrofala konsekvenser. Dessutom är det viktigt att tänka: var ifrån kommer den naturliga belysningen? var finns fönstren? Annars kan det finnas en risk att när solen lyser, blir det inte alls som planerat. I en artikel från Sköna Hem skriver man “Belysningen i ett rum är A och O. Alla rum har tre olika sorters belysning, allmänbelysningen, arbetsbelysningen och stämningsbelysningen. Fundera innan du renoverar – var behöver du ljus?

Ta hjälp av elektriker när du planerar

För att inte misslyckas med din ljusplanering kan det vara en god idé att ta hjälp av ett proffs. Bäst är det självklart att ta in en elektriker som kan vägleda dig till var det kan behövas adderas ljus. Om du tänker efter är det vanligt att ha belysning, som spottar, under köksfläkten – men det kan även vara bra att addera det över diskbänken – kanske ha belysning i skåpsluckorna eller under hyllorna? Tänk främst arbetsljus, var behöver du se för att kunna laga mat på bästa sätt. Men glöm inte heller mysbelysning, så att köket inte blir allt för industriellt. Du måste mjuka upp det hårda, helt enkelt.