Ljuskällan – För en ljusare vardag

Rätt ljus i rätt rum

Det här med ljus är viktigt. Det får vi erfara under de mörka månaderna på året. Men ändå är det så att vi är dåliga på att få till den rätta belysningen, men även veta vad vi ska göra åt förbrukade glödlampor.

Tänk hur det skulle vara om vi levde i ett hem utan bra belysning, och ännu värre: ett hem utan fönster som släppte in solens värmande och glada strålar. Då skulle vi bli tråkiga i både hy och i våran själ. För vi människor behöver ljus. Och har du skaffat dig rätt belysning så kommer du märka hur stor skillnaden blir.

Inred rätt

På http://www.elampan.se/ finner du bra belysning som du kan inreda med. Men vad som är bra att göra först är att se till de rummen som behöver nytt ljus: vad är det för typ av rum och hur ser fönstren ut. Är det rum som har bra fönster så är det fint att ge plats åt det naturliga ljuset och punktmarkera ljus från lampor. Det är alltid trevligt att ha spotlights som du kan rikta. När det kommer till vardagsrummet kan det vara skönt att använda sig av en dimmer så du kan reglera ljuset beroende på hur ljust det är ute och vad syftet för kvällen är: är det till att läsa eller till att ha ett behaglig sken när ni ska kolla på en film. Tänk även på att glödlampan ska vara av rätt styrka för att inte bli för stark eller för svag. Och glöm inte att slänga dina förbrukade lampor på rätt ställe.

Sortera lampan rätt

Nu byts många lampor ut till lågenergilampor och dem innehåller mer kvicksilver. Då är det extra viktigt att du inte slänger dem i vanliga soporna då det är otroligt miljöfarligt. Miljödepartementet har börjat en utredning nu som ska se över de svenska hushållssoporna och vad man kan göra för åtgärder. Vi svenskar måste bli bättre på att gå till återvinningen med våra lampor och att få bättre information om hur vi ska gå tillväga, samt vilka risker som medförs om vi slänger våra lampor fel.