Ljuskällan – För en ljusare vardag

Skydda huset med lågenergilampor i vinter

När sommaren är slut och vintern kommer blir det viktigare att tända ljus – både inne och ute, läs vidare för att förstå varför. 

färg färgglada hus fastighetDet må vara högsommar och (bokstavligt talat) ljust så ini norden ute, natt som dag. Vintern och det hägrande mörkret står dock och väntar på andra sidan september, med fingervantar, tjock tröja och halkskydd. Med mörkret blir inomhus- och ytterbelysning viktigare, för hemtrevnad och en känsla av trygghet men inte minst för skydd. Från oktober till januari tredubblas nämligen antalet hem- och villainbrott, enligt en nyhetsartikel i Expressen.

Förutom att byta lås vid inflyttning i ny bostad är det bra att ha en god grannsamverkan i kvarteret där du bor. Andra tips är att inte förvara värdesaker så som plånbok, nycklar och smycken i hallen, att även låsa ytterdörren när du är hemma är ett sätt att slippa bli av med något värdefullt. Införskaffa dessutom godkända lås på fönster och dörrar, en tjuv gillar nämligen att ta sig in genom just altandörrar och fönster. Har man bakkantssäkring på alla dörrar som leder ut samt inkrypningsskydd på källarfönstren så ökar man sannolikheten för att tjuven ger upp och tassar över till ett annat, mindre skyddat hus.

Det som vi vill komma fram till är ljusets betydelse. Förutom de tips och goda råd vi lämnat ovan är det väldigt effektivt med bra utomhusbelysning samt en så kallad rörelsevakt på ytterbelysningen. När du eller någon (obehörig eventuellt) rör sig på garageuppfarten eller gården så lyses dessa platser upp, med resultatet att tjyven springer sin väg – skamsen förhoppningsvis.

Att även hålla persienner och lågenergilampor uppe och tända skadar verkligen inte skyddsmässigt. Det är ganska obetänksamt att signalera att du är bortrest. Grannar som tar in post och vattnar kan dessutom titta så att inget konstigt hänt från en dag till en annan.

 Att installera larm eller rörelsedetektorer inomhus är ett mer avancerat sätt att skydda dig och hemmets härd på, om du känner dig tryggare med sådana tekniska och smarta hjälpmedel. Sådana kan gå till exempelvis larmcentraler som signalerar när en obehörig individ rör sig, så som hemma i din bostad. Dessa alarmsystem kan så som vi skrivit om tidigare, även skydda och förhindra att en mindre brand eldar upp hela huset när ägare är borta, räddningstjänsten kan smart nog rycka ut på alarmcentralens förfrågan.