Ljuskällan – För en ljusare vardag

Släck lampan och dra ner persiennerna

Är du trött och  hängig? Det är inte konstigt. Under vinterhalvåret råder brist på d-vitamin på grund av det ständiga mörkret och dessutom är många som får problem med sömnen i övergången till våren. Att det är ljust är a och o för att vi människor ska fungera.

Om vi skulle leva året om som vi gör från november – januari skulle vi inte orka, vi behöver solljus. Men även mörker är viktigt för människan. Många som känner en stor trötthet i övergången till vår och sommar gör det stora misstaget att inte inse vikten av att somna i ett mörkt rum. De sover istället utan persienner och lamporna på gatan förstör deras nattsömn. Bra persienner är faktiskt mycket viktigare än många tror och att investera i detta kan ge dig mycket ork. På Persiennkompaniet hittar du flera bra alternativ och snart kommer du att märka en skillnad.

Ingen sömn av stress eller stress av ingen sömn

Självklart är det inte bara persienner som är avgörande för om du är pigg eller trött. Men det i kombination med belysning, aktiviteter och mat är mycket påverkande. I en artikel från Expressen har de skrivit om 4 piggknep för den trötta och det är just dessa saker de lyfter. Dessutom har de med hur ens psyke mår, vilket också är en bidragande orsak till hur mycket ork kroppen har. Men det är inte alltid lätt att säga vad som är hönan och  vad som kommer till ägget när det handlar om psykiskt mående och sömn. Det är någonting som blir tydligt när man läser denna forskningsstudie om sömn och stress från Stockholms Universitet. I den kan man även läsa om vikten av mörkt i sovrummet. Så här står det:

Mörkt i sovrummet. Ljus som sipprar in sätter fart på hjärnan och försämrar sömnen.

Där har vi med andra ord svart på vitt hur viktigt det är med bra persienner. Fler dåliga vanor som förstör din psykiska hälsa kan du läsa om i en artikel här. Där lyfter man bland annat:

  • För mycket jobb
  • Ingen träning
  • Försök att vara perfekta
  • Vi vistas för mycket inomhus
  • Och såklart: Vi sover för dåligt

belysning_lampa